Dlaczego ptaki emigrują?

Czajka pospolita to ptak o charakterze wędrownym, będący jednym z przedstawicieli rodziny sieweczkowatych. Czajka pospolita oblega nie tylko niemalże Obszary całej Europy, ale również rejony od umiarkowanej strefy Azji, aż po Pacyfik. Warto podkreślić w tym miejscu także, iż aż 75% europejskiej populacji czajki zwyczajnej mieszka w takich krajach jak Holandia, Polska i (północne) Niemcy.

W naszym kraju czajka pospolita szczególnie upodobała sobie zaś wschód, na którym to zamieszkuje najliczniej. Zazwyczaj zobaczyć ją można w niższych partiach gór. Czajka pospolita to ptak, który musi żyć w określonej strefie klimatycznej, dlatego okres zimy przesiaduje między innymi w Europie Zachodniej, wyspach usytuowanych na wschodnim Atlantyku, albo też na Bliskim i Dalekim Wschodzie.

Skrzydła

Czajkę zwyczajną niewątpliwie uznać można również za jednego z najbardziej znanych ptaków błotnych. Zasadniczą cechą morfologii czajki zwyczajnej jest brak dymorfizmu płciowego,  a więc morfologia zarówno samca jak i samicy jest jednakowy. Różnica wynika natomiast z wyrastających z tyłu głowy długich piór, które tworzą charakterystyczny czub, który u samca jest dłuższy o około 2 centymetry.

Warto zwrócić także uwagę na białe kropeczki, które zdobią czarne pióra głowy, szyi i piersi samicy. Czajka pospolita jest ptakiem, który cechuje się czarno-białym upierzeniem. Dodatkowo na wierzchu jego ciała można dostrzec zieloną, a na skrzydłach purpurową, poświatę. Ogon czajki zwyczajnej jest w kolorze białej, a na jego końcu znajduje się czarna plama, po której to specjaliści bezzwłocznie potrafią rozpoznać, że jest to właśnie ten gatunek.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *